Poble Actiu reclama una aposta valenta per la rehabilitació per garantir el dret a l’habitatge a Igualada

2021-05-11T15:23:02+01:0027/febrer/2021|

El grup municipal Poble Actiu va votar ahir en contra de la proposta del govern Castells per la conversió de plantes baixes comercials a habitatges. La regidora Neus Carles va defensar que el problema d’habitatge que pateix Igualada no es soluciona amb aquesta mesura, que consideren un “pedaç”, i reclamen una aposta valenta per garantir el dret a l’habitatge. La candidatura municipalista considera que cal afrontar el problema de manca d’habitatge de la ciutat amb cinc propostes clares: ajudes a la rehabilitació, mobilitzar els pisos en mans de grans tenidors, augmentar l’IBI als pisos buits, ampliar el parc d’habitatge públic i promoure cooperatives d’habitatge.

La primera, una aposta decidida per la rehabilitació, implica augmentar les ajudes econòmiques per la reforma d’habitatges actualment desocupats per  incrementar el parc de lloguer de la ciutat.  La segona, implica aplicar la llei d’habitatge de Catalunya per mobilitzar els pisos de grans tenidors que portin més de dos anys buits, obligant als bancs i els fons voltors a posar-los a disposició del parc de lloguer. La tercera, augmentar el 50% l’IBI al pisos buits a partir del tercer immoble com ja fan altres municipis de la comarca com la Torre de Claramunt i Piera. La quarta, ampliar el parc d’habitatge públic, prioritzant la rehabilitació d’edificis buits enlloc de la construcció d’edificis nous com fa el govern actual amb el suport d’Igualada Som-hi. I la cinquena i darrera proposta, apostar perquè l’Ajuntament cedeixi terrenys municipals per la creació de cooperatives d’habitatges, un model de copropietat de l’habitatge que estan impulsant a moltes ciutats de Catalunya.

Els problemes de l’habitatge en baixos

Per Poble Actiu, els habitatges en baixos presenten problemes per manca de llum, poques sortides a l’exterior i d’altres problemes (sorolls, brutícia, humitat…). La conversió de baixos comercials en habitatges és una política que s’ha impulsat en grans ciutats com Barcelona, on es disposa de poca oferta d’immobles no habitats malgrat l’elevada demanda. La candidatura municipal considera que aquest no és el cas d’Igualada, on hi ha una gran quantitat d’habitatges buits de grans tenidors que cal mobilitzar i de petits propietaris que no tenen capacitat econòmica per rehabilitar-los. Per altra banda, des de Poble Actiu recorden que l’ús mixt (habitatge i comerç) en una mateixa zona és una característica de les ciutats mediterrànies, que serveix per fomentar el consum en el petit comerç i per reduir els desplaçaments en vehicle privat.