Poble Actiu presenta una moció per frenar l’amenaça dels talls elèctrics a les persones i famílies vulnerables

2019-10-22T22:17:10+01:006/octubre/2019|

Poble Actiu ha presentat una moció al ple de l’Ajuntament que demana exigir la condonació, per part d’Endesa i les empreses subministradores, del deute acumulat per les famílies i persones protegides per la Llei 24/2015, també coneguda com la Llei de l’Habitatge des de l’any 2015. Segons explicava la moció, “Endesa i altres companyies elèctriques han enviat cartes a alguns ajuntaments catalans on amenacen amb la intenció d’incomplir amb la Llei 24/2015 si les administracions públiques no paguen el 50% del cost d’aquest deute abans de l’1 d’octubre”, essent un dels seus efectes el tall del subministrament a les persones i famílies en vulnerabilitat que tinguin deutes de consum. Davant d’aquesta situació, la candidatura municipal ha presentat la moció “per frenar l’amenaça dels talls elèctrics a les persones i famílies vulnerables perquè no es pot privar a ningú d’un dret bàsic” i asseguren que “farem el que calgui per obligar a les empreses que es lucren amb serveis elementals com la llum, l’aigua o el gas a complir la llei que protegeix els drets energètics de les persones en situació de vulnerabilitat”.

La regidora de Poble Actiu, Neus Carles, ha explicat que “la Llei 24/2015 va ser fruit d’una iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per un grup promotor format per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l’Observatori DESC”. En aquest sentit, la regidora de Poble Actiu ha recordat que “gràcies a aquesta llei, que va ser aprovada per unanimitat el 23 de juny de 2015, s’han impedit més de 63.000 talls elèctrics a llars de famílies amb informes de vulnerabilitat, actuant fermament per intentar erradicar la pobresa energètica”. És per aquest motiu que la moció de Poble Actiu demanava a l’ajuntament, per una banda, “instar a totes les administracions competents a utilitzar les vies sancionadores de manera contundent, en cas que les subministradores elèctriques realitzin talls a llars o famílies”, i per una altra banda “recuperar el control de l’energia per tal de fomentar la sobirania energètica amb criteris ecològics, socials, econòmics i culturals”. Aquest darrer punt, ha assenyalat Neus Carles, “és un horitzó necessari per prioritzar la vida de les persones davant dels interessos econòmics privats”. Tot i que la moció va ser finalment aprovada, la recuperació de la sobirania energètica va fer que Junts per Igualada s’abstingués, no rebent la moció el suport del govern de l’Ajuntament.