Pau Ortínez l No hi ha un pla(neta) B

2019-04-08T22:18:21+01:007/abril/2019|

Darrere el nom “Fridays for future” ha sorgit un moviment estudiantil arreu del món en lluita per generar consciència sobre l’escalfament del planeta. El moviment aconseguí, el passat 21 de març, aturar 1,6 milions de persones de 120 països. El moviment és liderat per Greta Thunberg, una noia de 16 anys que s’ha fet famosa per la seva aturada davant del parlament suec protestant contra la manca de polítiques contra el canvi climàtic. En el discurs de Thunberg davant de la Cimera del Clima de les Nacions Unides ho digué clar: “ens hem quedat sense excuses i ens estem quedant sense temps”. Amb veu aguda i contundent afirmava: “la nostra biosfera s’està sacrificant perquè les persones riques en països com el meu puguin viure de luxe. Són els sofriments de molts dels que paguen pel luxe d’uns pocs”.

Tenim per davant un repte urgent, enorme i imprescindible: fer sostenible les nostre vides per no fer impossible la vida a la Terra. Les nostres vides -els productes de consum, el cotxe amb què ens movem, els viatges que fem…- suposen un impacte ambiental del que ens n’hem de fer responsables. Sona ecologista però la NASA, avançant-nos per l’esquerra, fa anys que pronostica el col·lapse de la civilització per l’explotació dels recursos del planeta. Així doncs, ens cal actuar perquè no hi ha alternativa: no hi ha un pla(neta) B. Que la mobilització contra el canvi climàtic sigui impulsada per joves no és casual: hem de protegir i cuidar la terra perquè en depèn el futur de les generacions més joves.

Un vell lema fa anys que ens convida a activar-nos pel planeta: pensa globalment i actua localment. En primer lloc, avançar cap al residu zero: reduint els residus generats, apostar per l’economia circular -al lloc de treball i també a casa- i reciclar tot allò que no haguem pogut evitar generar. En segon lloc, reduir la petjada ecològica del que consumim: apostem pel producte local (com més llunyà sigui el producte, més CO2 generem) i reduïm la quantitat d’aliments que comporten una major petjada ecològica. En tercer lloc, caminar cap a la transició energètica: fer el pas cap a Som Energia per garantir que consumim energies renovables. En quart lloc, reduir l’ús de combustibles fòssils: reduir l’ús del vehicle privat dins la ciutat i apostar, quan es pugui, pel transport públic.

Tots els divendres ens ho recorden i cada dia depèn de nosaltres. Tenim pressa per fer futur.