Poble Actiu es compromet a augmentar el parc d’habitatge públic i el lloguer social a Igualada

2019-03-27T11:22:05+01:0019/març/2019|

Per fer-ho possible la candidatura proposa destinar el 10% del pressupost d’inversions a polítiques d’habitatge i mobilitzar els habitatges buits en mans dels bancs, entre d’altres mesures.

Poble Actiu ha presentat, en roda de premsa, les seves propostes d’habitatge per a les eleccions municipals del proper mes de maig. La candidatura municipal igualadina s’ha compromés a augmentar l’habitatge públic i el lloguer social a Igualada ja que “la ciutat no resta al marge dels problemes relacionats amb l’àmbit de l’habitatge que tenen lloc arreu del país, problemes que es tradueixen en l’augment de més del 20% dels preus dels lloguers o el gran nombre d’habitatges desocupats a Igualada”. En aquest sentit, la candidatura critica la inacció del govern Castells ja que “en els darrers dos mandats no han augmentat els 35 pisos de protecció oficial existents des de fa 10 anys”. Poble Actiu recorda que “en els darrers 3 anys el nombre de sol·licitants d’habitatge de lloguer social a Igualada ha augmentat un 40%, sol·licituds que no han obtingut resposta per manca de pisos disponibles”. A banda, la candidatura d’esquerres també ha recordat que “a Igualada hi ha més de 3.000 pisos buits, gran part dels quals són propietat dels bancs, i encara hi continuen havent desnonaments, problemes als que l’actual govern no dona resposta”.

Davant d’aquests problemes, Neus Carles, representant de Poble Actiu, ha defensat “que Igualada necessita mesures econòmiques reals que permetin augmentar l’habitatge públic i el lloguer social de la ciutat i és per això que des de Poble Actiu apostem per destinar el 10% del pressupost d’inversions a polítiques d’habitatge”. La representant de Poble Actiu ha defensat que “Igualada necessita mesures valentes com aquestes, ja que d’haver-se aplicat el 2017, per exemple, l’Ajuntament hagués destinat 950.000 euros a polítiques d’habitatge en comptes dels minços 25.000 euros que hi va destinar”. Neus Carles ha concretat que “les polítiques d’inversió en habitatge es podrien destinar a rehabilitar una gran quantitat de pisos, i també a adquirir-ne de nous”.

A banda, l’actual regidora cupaire Eva Pedraza, i també representant de Poble Actiu, ha argumentat que “Igualada no compta amb cap pla que defineixi el conjunt de polítiques i estratègies municipals en l’àmbit de l’habitatge, deixant a Igualada sense full de ruta, perquè pel govern Castells l’habitatge no és una prioritat”. Pedraza ha defensat que “la creació d’habitatge hauria de ser prioritaria per a qualsevol govern i per això des de Poble Actiu apostem per la creació d’un Pla d’Actuació Municipal d’Habitatge que cerqui millorar la situació d’accés a l’habitatge i donar resposta a altres problemàtiques associades a aquest àmbit”. En aquest sentit, la cupaire ha criticat que “el govern Castells encara no ha aplicat la llei 24/2015, que permet obligar els bancs, rescatats amb 60.000 milions d’euros de diner públic, a mobilitzar els pisos buits i posar-los en règim de lloguer social” i ha recordat que “a Igualada hi ha 290 pisos en aquesta situació”

Poble Actiu també proposa altres mesures que serveixin per combatre el problema de manca d’habitatge, i aposta per aplicar l’ordenança municipal que augmenta fins al 50% l’IBI dels habitatges desocupats amb caràcter permanent i establir l’obligatorietat de destinar el 30% de les noves construccions o grans reformes a habitatge de protecció oficial, mesures que ja s’apliquen en diferents municipis de Catalunya. A banda, Poble Actiu també aposta per la “creació d’una Taula de l’Habitatge, un espai de treball que compti amb la ciutadania per tal de copsar les necessitats reals i garantir el dret bàsic a l’habitatge”.